Info test: Virusul herpes simplex 1 si 2

Detectia HSV1-ADN si HSV2-ADN (virusul herpes simplex 1 si 2)

1. Ce este herpesul

Herpesul este o boală infecţioasă, determinată de virusul herpetic, caracterizată prin persistenţa şi latenţa infecţiei, cu multiple reactivări, iar clinic prin manifestări variate, de la forme localizate în diferite ţesuturi şi organe, până la herpesul generalizat.

Virusurile herpetice sunt patogeni de tip ADN, cele doua tipuri de virus (HSV1 si HSV2) avand o structura similara, aproape jumatate dintre gene fiind comune ; acest lucru face ca foarte multe dintre antigenele virale comune sa fie raspandite uniform in structura celor doua entitati infectioase; pe langa regiunile comune celor doua tipuri de virusuri, regiunile codante unice joaca un rol foarte important in stimularea proceselor infectioase si imunitate.

2. Ce presupune prezenţa virusul herpes simplex

Virusurile herpes simplex infecteaza celulele neuronale, dar nu le ucid; informatia genetica virala este mentinuta in interiorul celulei respective, pe o perioada indelungata, in stare latenta; in aceasta perioada doar un numar limitat de gene virale vor fi activate si traduse prin sinteza de proteine virale; in anumite conditii genomul viral poate fi activat, proteinele virale fiind sintetizate printr-un mecanism controlat. Reactivarea presupune eliberarea virionilor de la nivelul celulelor neuronale infectate (unde virusul se afla in stare latenta), patrunderea noilor particule infectioase in interiorul celulelor de la nivelul tegumentului si replicarea virusului.

3. Date statistice

Se estimeaza ca peste 60% din populatia tarilor dezvoltate si peste 80% din cea a tarilor sarace este infectata cu virusul Herpes simplex de tip 1, responsabil de aparitia herpesului de la nivelul pielii. Herpesul bucal este cel mai frecvent, dar veziculele pot aparea si pe nas, barbie, frunte sau in interiorul gurii. Prevalenta herpesului genital produs de Virusul Herpes Simplex 2 (HSV2) a crescut in ultimii 15 ani cu 30 %. A crescut si prevalenta infectiei genitale cu Virusul Herpes Simplex 1 (HSV1), dobandita de obicei prin contact oro-genital : 20 % din cazurile de herpes genital sunt produse de Virusul Herpes Simplex 1 (HSV1).

4. Date clinice

Pentru vindecarea infectiilor cu virus herpetic nu exista un tratament care sa duca la vindecarea definitiva - infectia herpetica este incurabila.

Virusul herpetic (HSV1/2) este responsabil de o varietate larga de afectiuni, de la infectii cutaneo-mucoase pana la infectii ale sistemului nervos central si infectii ocazionale ale organelor viscerale, unele dintre acestea cu potential letal. HSV1 este asociat in principal cu infectii oculare si orale, in timp ce HSV2 determina leziuni genitale.

Testul se recomanda sa fie efectuat pentru a se verifica daca leziunile prezente in zona bucala sau genitala sunt cauzate de HSV si implicit pentru a se identifica tipul virusului care a cauzat infectia (HSV1 sau HSV2). Testul este recomandat pentru a verifica daca partenerul sexual al unei persoane care prezinta simptoame ale herpesului genital este infectat cu HSV.

Se recomanda si in diagnosticarea infectiei la un nou-nascut a carui mama este infectata cu HSV.

5. Proba de laborator

Probe: probe citologice din leziuni diverse (orofaringiene, genitale); lichid cefalorahidian recoltat prin punctie lombara.