Info test: Virusul citomegalic

Detectia si cuantificarea CMV- ADN (virusul citomegalic)

1. Ce este virusul citomegalic

Virusul citomegalic face parte din aceeasi familie cu virusul herpes simplex si virusul varicelo-zosterian. La animale exista virusuri specifice, complet distincte de cel uman.

Virusul citomegalic a fost izolat in 1956 si denumit astfel datorita efectului citopatic caracteristic. Celulele infectate cu virus se hipertrofiaza si contin incluzii intranucleare eozinofilice voluminoase, cu aspect de “ochi de bufnita”.

Infectia cu virusul citomegalic este extrem de raspandita, in timp ce boala clinica constituie o consecinta mai rara a acestei infectii comune (80-100% din populatia adulta prezinta anticorpi specifici, ca rezultat predominant al infectiilor asimptomatice).

2. Ce presupune prezenţa infectiei

Citomegalovirusul (CMV) poate fi transmis fatului, trecand bariera placentara, fiind cel mai frecvent virus transmis de mama la fat. Infectia cu virus citomegalic la fat reprezinta principala cauza a defectelor aparute la nou-nascuti.

La adult infectia cu citomegalovirus este de obicei nevatamatoare si nu exista consecinte medicale pe termen lung. Odata ce o persoana este infectata, virusul ramane latent de-a lungul vietii respectivei persoane. In orice caz, daca sistemul imunitar al unei persoane este slabit, atunci virusul poate deveni activ si poate cauza boala.

Infectia cu CMV poate avea potential letal la pacientii imunocompromisi, transplantati sau seropozitivi pentru virusul imunodeficientei umane.

Exista diferite tipuri de infectii:

- citomegalovirus primar

- citomegalovirus recurent

Infectia primara poate cauza mai multe probleme in sarcina decat cea recurenta.

3. Date statistice

Transmiterea citomegalovirusului se face de la persoana la persoana. Seroprevalenta este dependenta de varsta, astfel ca pana la varsta de 6 ani 58.9% din indivizi prezinta infectii cu CMV, iar pana la varsta de 80 de ani 90.8% din indivizi vor prezenta infectie cu CMV.

4. Date clinice

Infectia cu virusul citomegalic este considerata o problema importanta de sanatate publica din urmatoarele motive: frecventa crescuta a infectiilor congenitale, caracterul de infectie virala persistenta cu posibilitati de reactivare mai ales la persoanele imunodeprimate si la cele cu transplant de organe si implicarea virusului in patologia postransfuzionala (sindromul posttransfuzional, hepatita citomegalica posttransfuzionala).

Gravidele prezinta o susceptibilitate crescuta fata de infectia cu virus citomegalic. Infectia se poate transmite pe cale sexuala, prin transfuzii de sange sau se poate produce prin reactivarea unei

infectii latente. Transmiterea verticala a infectiei in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave (hepatita, surditate, microcefalie), dar in cazul reactivarii unei infectii latente (0.7-0.9% din gravide) riscul de infectie fetala este foarte redus sau chiar absent.

5. Proba de laborator

Proba: sânge integral recoltat in vacutainer cu EDTA (anticoagulant) sau lichid amniotic recoltat prin amniocenteza.