Info test: t(8;21) AML1-ETO

Detectia transcriptului de fuziune AML1-ETO

1.Translocatia t(8;21) si transcriptul de fuziune AML1-ETO

Translocatia este un tip de mutatie genetica ce are loc intre doua gene situate pe cromozomi diferiti. Aceasta consta din transferul unui fragment de ADN de pe un cromozom pe altul si se soldeaza cu aparitia unei gene noi, numita gena de fuziune. Prin transcrierea acestei gene de fuziune, in celulele afectate apare un specimen nou de ARN mesager (ARNm) numit si transcript de fuziune, iar acesta la rândul său duce la sinteza unei proteine noi, exercitand functii noi in cadrul celulei afectate.

Translocatia t(8;21) are loc in mod patologic in celulele hematopoietice, prin transferul de material genetic intre cromozomii 8 si 21. Punctele critice, de ruptura, la nivelul carora se realizeaza translocatia, se gasesc in benzile q22 ale acestor cromozomi, motiv pentru care descrierea translocatiei poate fi facuta si sub forma t(8;21) (q22,q22) sau mai rar t(8;21)(q21.3;q22). In urma translocatiei, gena ETO (sau MTG8) de pe cromozomul 8 fuzioneaza cu gena AML1 (RUNX1 sau CBFα) de pe cromozomul 21, rezultand gena de fuziune AML1-ETO. Transcriptul de fuziune este numit deasemenea AML1-ETO, iar proteina noua, cu acelasi nume, va modifica hematopoieza normala ducand la diviziunea celulara necontrolata si aparitia unei forme de cancer, leucemia mieloida acuta. Denumirea AML provine de la numele in engleza al bolii, Acute Myeloid Leukemia, iar numele ETO este dat de numerele cromozomilor implicati in translocatie – Eight Twenty One.

2. Ce presupune prezenţa transcriptului de fuziune AML1-ETO

Prezenta transcriptului de fuziune AML1-ETO in celulele hematopoietice (din maduva hematogena sau sangele perfieric) dovedeste existenta mutatiei genetice t(8,21). Detectia ei calitativa este utila in stabilirea prognosticului bolii, iar cuantificarea acestui transcript pune la dispozitia clinicianului un instrument de monitorizare a raspunsului la tratamentul specific.

3. Date statistice

Translocaţia t(8;21) este una dintre cele mai comune aberaţii cromozomiale structurale la pacienţii cu leucemie mieloida acuta. Frecventa ei este de 2-12% in toate cazurile de leucemie mieloida acuta (1). Este mai frecventa la adultii cu leucemii mieloide acute din grupul M2 (40%), si la copiii (12%).

4. Semnificatia clinica

Prezenta translocatiei t(8,21) ca singura modificare moleculara se asociaza cu o evolutie favorabila a leucemiei mieloide acute, comparativ cu acele cazuri la care cariotipul este normal sau la care exista multiple anomalii moleculare.

5. Proba de laborator

Transcriptul de fuziune AML1-ETO poate fi detectat prin RT-PCR in sângele periferic sau maduva osoasa, prelevate steril cu anticoagulant EDTA (minim 2 mL).