Info test: Mutatiile genei HLA-DRB1 in poliartrita reumatoida

Detectia mutatiilor genei HLA-DRB1 in poliartrita reumatoida

1. Ce este HLA-DRB1

Gena HLA-DRB1, ca localizare citogenetica este situata in regiunea 6p21.3 din cromozomul 6 uman si apartine clasei II a complexului major de histocompatibilitate (HCM). Moleculele din aceasta clasa sunt de fapt heterodimeri, ele fiind alcatuite din 2 lanturi polipeptidice (HLA si respective HLB) amandoua fiind ancorate in membrana celulara, avand totodata un rol important in sistemul imunitar al organismului.

2. Ce presupune identificarea alelica a subtipurilor HLA-DR

La caucazieni, alelele DR4 cel mai frecvent asociate cu poliartrita reumatoida sunt DRB1*0401 si  DRB1*0404, in timp ce la pacientii din Japonia, Israel si China predomina alela DRB1*0405. Conform unor studii efectuate in randul populatiei caucaziene a fost relevat faptul ca prezenta diferitelor variante de epitopi reumatoizi (‘shared epitope’) este in proportie de 80-90%. Pacientii homozigoti pentru ‘shared epitope’ prezinta o severitate mai pronuntata a bolii decat cei cu o singura copie alelica.

Prezenta unui “shared epitope” asociat unui subtip specific HLA-DR este in mod deosebit un marker prognostic pentru evolutia si severitatea bolii, deoarece progresia rapida si severa a eroziunii articulare  se coreleaza cu statusul HLA-DRB1 si tipul epitopului.

3. Date statistice

Incidenta artritei reumatoide este de 2-3 ori mai mare la femei decat la barbati, iar in privinta antecedentelor familiale, aprox.10% din pacientii cu poliartrita reumatoida au cel putin o ruda de gradul intai afectata de aceasta boala.

4. Date clinice

Poliartrita reumatoida (PR) este o boala sistemica cu o varietate de manifestari extraarticulare, fiind tipul clasic de boala cronica inflamatorie autoimuna. In urma excesului de antigene si consecutive a producerii de complexe imune circulante, boala are un determinism de histocompatibilitate (HLA DR) cu o repartitie tisulara prezenta in limfocitele B, in macrofage, in spermatozoizi, in celulele Largerhans si respective in celulele endoteliale, ea fiind asociata frecvent cu subtipul HLA-DR4.

5. Proba de laborator

Proba: sânge integral recoltat in vacutainer cu EDTA (anticoagulant).