Info test: JAK 2

Detectia mutatiei V617F in gena JAK-2

1. Ce este gena JAK 2

Janus kinaza 2 (JAK 2) este o proteina umana implicata in semnalizarea  prin membrii familiei de receptori pentru citokine de tip II, prin membrii familiei de receptori GMS-CFS.

Gena JAK2 se afla in cromozomul 9p24  si codifica doi transcripti de 5.3 si 5 kb. Proteina JAK2 este exprimata ubicuitar, la fel ca  JAK1 si TYK2, spre deosebire de JAK3 care este predominant exprimata la nivelul celulelor hematopoietice. Toate caile de transmitere a semnalului intracelular sunt realizate printr-o cascada mediata de kinaze. La om sunt exprimate mai mult de 500 kinaze care fosforileaza proteine distincte,  la nivelul reziduurilor de tirozina, serina sau treonina. JAK2 (Janus-associated kinase 2) este membra a unei familii de patru tirozin kinaze citoplasmatice, care include de asemenea JAK1, JAK3 si TYK212.

Tirozin kinazele JAK sunt componente cruciale ale cailor de semnalizare intracelulara (Src kinazei, Ras-MAP kinazei, PI3K-AKT si STAT,) cai ce sunt activate de  interactiunea receptorilor pentru citokine/interferon cu liganzii lor. Astfel activitatea optima a JAK kinazelor este critica pentru transmiterea normala a semnalului citokinelor si factorilor de crestere.

2. Ce presupune prezenţa mutaţiei

Fuziunea genei JAK2 cu gena TEL(ETV6) (TEL-JAK2) si gena PCM1 a fost intalnita la pacientii cu leucemie.

Mutatiile in gena JAK2 au fost corelate cu diverse conditii patologice: policitemia vera, trombocitemia esentiala, si alte afectiuni mieloproliferative. Mutatia JAK2V617F este o substitutie a guaninei cu timidina la pozitia 1849 in exonul 14, care rezulta in substitutia valinei cu fenilalanina la nivelul codonului 617; toate acestea se presupune ca duc la pierderea controlului autoinhibitor al domeniului pseudo-kinazic JH2. Introducerea acestei mutatii la nivelul liniilor celulare are ca rezultat cresterea acestora citokin-independenta si  hipersensibilitatea la cytokine.

Rolul mutatiei JAK2V617F se reflecta in complicatiile neoplaziilor mieloproliferative ce includ: tromboza, mielofibroza si transformarea leucemica. Pacientii cu mutatia JAK2V617F au fost raportati ca prezentand rate crescute de tromboza generala si tromboza venoasa comparativ cu cei fara mutatie, dar o asociere directa intre acesti factori si evenimentele arteriale nu a fost bine stabilita.. In ceea ce priveste progresia spre leucemia acuta, aceasta implica achizitia unor alte evenimente genetice.

3. Date statistice

Mutatia JAK2 a fost intalnita la peste 50% din cazurile de mielofibroza primara. In cazul policetemiei vera mutatia a fost prezenta la pacienti in cel mai mare procent, peste 80% din cazuri. Pacientii cu trombocitemie esentiala prezinta acesta mutatie intr-un procent mai mic de 20%.

4. Date clinice

Supraexpresia JAK kinazelor a fost implicata in tumorigeneza, fiind asociata cu diferite sindroame leucemice, unele mutatii in gena JAK1 fiind recent descoperite in leucemia acuta limfoblastica cu precursor de celula T.

Deficienta JAK3 a fost asociata cu imunodeficienta combinata severa fiind dezvoltat un inhibitor selectiv al JAK3 ca  noua clasa de medicamente imunosupresoare.

Deficienta JAK2 la soareci este letala in stadiul embrionar.

Exista mai multe indicatii privind contributia unei singure alele mutante la dezvoltarea a trei afectiuni mieloide inrudite, dar distincte clinico-patologic.

▪ Mai multe studii au aratat ca liniile granulocitara, eritroblastica, megakariocitara si limfoida contin celule JAK2V617F(+) atat in policitemia vera cat si in mielofibroza primara, ceea ce nu exclude insa faptul ca JAK2V617F tinteste subseturi de celule stem hematopoietice diferite.

▪ Mutatia JAK2V617F este singurul eveniment responsabil de mieloproliferari si fenotipul depinde de fondul genetic al pacientului.

▪ Fenotipul depinde de nivelul activitatii kinazice a JAK2V617F. Mutatia JAK2V617F poate fi gasita fie in stare heterozigota, fie in stare homozigota la pacientii cu boli mieloproliferative, mecanismul care duce la aparitie homozigotilor fiind in majoritatea cazurilor recombinarea mitotica a cromozomului 93. Astfel colonii eritroide JAK2V617F mutante homozigote sunt observate la majoritatea pacientilor cu policitemia vera. Cand este prezenta in stare heterozigota mutatia stimuleaza preferential megakariopoieza, iar in stare homozigota scade megakariopoieza in favoarea eritropoiezei. In functie de nivelul si durata expunerii activitatea kinazica sustinuta va duce in final la mielofibroza.

▪ Mutatia JAK2V617F poate sa nu fie evenimentul clonogenic initial in dezvoltarea bolilor mieloproliferative, in sprijinul acestei afirmatii venind si faptul ca blastii leucemici de la pacientii cu boli mieloproliferative care evolueaza spre leucemie acuta sunt adesea negativi pentru aceasta mutatie. Au fost raportati pacienti in care achizitia mutatiei JAK2 a fost precedata de deletia cromozomului 20q sau o mutatie in gena TET2.

5. Proba de laborator

Proba: sânge integral recoltat in vacutainer cu EDTA (anticoagulant). Recoltarea pe heparina nu este recomandata, deoarece aceasta este un inhibitor puternic de Taq polimeraza.