Info test: HPV ADN - detectie si genotipare

Detectia si genotiparea HPV-ADN (virusul papiloma uman)

1.Ce este Human papiloma virus

HPV reprezinta un grup extins de virusuri inrudite, unele dintre acestea avand un rol in dezvoltarea cancerului epitelial cervical. HPV este asociat si cu cancerul epidermal. Familia de HPV include un numar mare de virusuri inrudite genetic.

2. Ce presupune prezenţa infectiei cu HPV

Infectia persistenta cu tipurile de HPV cu ,,risc inalt’’ poate genera leziuni precanceroase si cancer invaziv. Tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 si 59 sunt considerate cu ,,risc inalt’’, se transmit sexual si pot determina aparitia: cancerului cervical intraepitelial (CIN), cancerului intraepiteliar vulvar (VIN), cancerului intraepiteliar penian (PIN) si/sau a cancerului intraepiteliar anal (AIN). Mai multe tipuri de HPV, in special tipul 16, sunt asociate cu neoplasmul orofaringian HPV pozitiv (OSCC). Infectia orala cu HPV creste riscul de cancer orofaringian, independent de tutun si abuzul de alcool. Majoritatea infectiilor cu HPV sunt eliminate rapid la persoanele imunocompetente.

Toate infectiile cauzate de HPV presupun transmiterea acestui virus de la un individ infectat la alt individ sanatos prin contact direct intre tegumente. Acest fenomen poate avea loc direct, fie prin contactul HPV provenit din verucile plantare cu o leziune epidermala, fie in timpul actului sexual, fie oral in timpul activitatii sexuale sau prin sarut. Evolutia leziunilor precanceroase in cancer invaziv poate avea loc pe parcursul a 15-20 ani, timp in care se pot lua masuri preventive de detectie si tratament a acestor leziuni. Detectia celulelor anormale de cervix, care pot evolua spre cancer, se realizeaza cu ajutorul testului Papanicolau (Pap). Daca se detecteaza celule anormale, femeii afectate i se recomanda colposcopie, timp in care i se poate efectua o biopsie. O leziune confirmata histologic si genotipic ca fiind cu risc inalt, trebuie excizata chirurgical pentru prevenirea dezvoltarii unui cancer cervical invaziv. HPV-ul transmis pe cale sexuala cauzeaza aproximativ 25% dintre cancerele bucale si de orofaringe. Riscul aparitiei cancerului anal este de 17-31 ori mai mare in cadrul grupurilor de homosexuali sau barbati bisexuali decat in grupurile de barbati heterosexuali.

3. Date statistice

Prevalenta HPV este de 5 ori mai mare in Africa sub-sahariana decat in Europa, avand o rata intermediara in Asia si America de Sud. In Africa sub-sahariana prevalenta este de 26%, 14% in America de Sud, 9% in Asia de Sud-Est si 5% in Europa. In anul 2008, in SUA, s-au identificat 11000 de cazuri de infectie cu HPV si 3900 de decese cauzate de aceasta infectie. Pe glob s-au estimat 490000 de persoane infectate si 270000 de decese provocate de HPV.

4. Date clinice

Se cunosc aproximativ 200 de tipuri de HPV, majoritatea dintre acestea nefiind implicate in declansarea vreunui simptom la majoritatea oamenilor, pe cand alte tipuri pot cauza aparitia verucilor sau, rar, conduc la aparitia cancerului de cervix, vulva, vagin si anus la femei sau a cancerului anal si penian la barbati.

5. Proba de laborator

Proba: celule endocervicale din colul uterin colectate in solutie PreservCyt Solution.