Info test: Factor V (Leiden)

Detectia mutatiei G1691A a genei factorului V (Leiden)

1. Ce este Factorul V Leiden

Factorul V Leiden este o formă mutantă a factorului V al coagularii. A primit numele de la oraşul olandez Leiden unde a fost prima oară descoperit în anul 1994.

Factorul V (numit şi proaccelerina) este unul din factorii implicaţi în coagularea normală. Proteina C activata in plasma, inactiveaza Factorul V printr-un clivaj proteolitic selectiv, ceea ce conduce la reducerea activitatii procoagulante a plasmei.

Gena factorului V leiden este localizata in cromozomul 1 uman, in regiunea citogenetica 1q23, iar mutatia punctiforma descrisa la nivelul acestei gene este unul din factorii declansatori determinati care cresc sansele de a dezvolta cheaguri anormale de sange (trombofilie), de obicei, la nivelul venelor.

Cromozom 1

2. Ce presupune prezenţa mutaţiei

Atat barbatii ca si femeile pot avea mutatia factorului V Leiden. Cu toate acestea, sansele sunt mai mari in cazul femeilor, ca si tendinta de a dezvolta cheaguri de sange, avand totodata si un risc substantial crescut de a face tromboze in timpul sarcinii, sau atunci cand urmeaza tratament hormonal cu estrogen.

Factorul V constituie varianta polipeptidica normala, iar prezenta unei mutatii punctiforme in gena F5 (localizata citogenetica 1q23) determina modificarea aminoacidului arginina din pozitia 506 a polipeptidului cu aminoacidul glutamina. Deoarece pozitia 506 din structura peptidica este unul din situsurile de recunoastere a proteinei C activatoare, proteina implicata in clivajul proteolitic al resturilor de arginina, in urma acestei mutatii punctiforme are loc modificarea situsului de legarea a proteinei C activate la nivelul factorului V care devine astfel rezistent la actiunea acestei proteine . Ca urmare a acestei mutatii, factorul V Leiden este inactivat de 10 ori mai lent decat cel normal si persista mai mult timp in circulatie, fapt ce conduce la o generare crescuta de trombina si astfel, la hipercoagulabilitate. Analizele genetice au indicat faptul ca aceasta mutatie este responsabila de 85-95% din cazurile de rezistenta la proteina C activata.

3. Date statistice

Această mutaţie este destul de răspândită în populaţie, aproximativ 5% din populaţia caucaziană are acestă mutaţie în timp ce la rasa asiatică este extrem de rară. Gena care codifică factorul V este situată pe cromozomul 1. Dintre purtătorii factorului V Leiden, 1% sunt homozigoţi - au gena modificată pe ambii cromozomi. Aceştia au un risc crescut de tromboză faţă de heterozigoţi (care au gena mutantă doar pe unul din perechea de cromozomi 1, pe celălalt existând forma normală).

Riscul dezvoltarii unui cheg intr-un vas de sange depinde de numarul de copii mutante prezente (indivizii heterozigoti au un risc de tromboza de 4-8 ori mai mare decat persoanele cu factor V normal, in timp ce persoanele care mostenesc 2 copii mutante, cate una de la fiecare parinte, prezinta un risc de 80-100 ori mai mare decat riscul uzual de a face trombofilie).

4. Date clinice

Trombofiliile reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin anomalii în mecanismul de coagulare a sângelui ceea ce duce la creşterea riscului de tromoboză ( apariţia unui cheag de sânge în interiorul unui vas din organism producând astfel obstrucţia fluxului normal de sânge). Susceptibilitatea nu conduce automat la apariţia episoadelor trombotice sau la repetarea acestora, de multe ori fiind necesară prezenţa unui factor de risc suplimentar.

Clinic, trombofiliile se caracterizata printr-o serie de stari de hipercoabilitate care predispun la formarea de tromboze intravasculare (cheaguri de sange), mai frecvent tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare şi embolism pulmonar. De asemenea, pot fi cauza mai multor afecţiuni obstetricale cum ar fi: avorturile repetate, oprirea în evoluţie a sarcinii sau moartea in-utero.

Prezenţa unui defect ereditar la nivelul sistemului hemostatic (coagulare – fibrinoliză), alături de un factor de risc adiţional (fumat, utilizare de contraceptive orale, ateroscleroză, stază venoasă) predispun la declanşarea acestui proces trombotic.

Starile de hipercoagulabilitate ereditare prin hiperactivare a coagularii, deficit al mecanismelor anticoagulante sau fibrinolitice au un rol major în patogeneza procesului trombotic in special in cazul populatiei pediatrice. Un alt element caracteristic copiilor este localizarea trombozelor cu predilectie în teritoriul venos. Deficitul de metabolizare si inactivare hepatica a factorilor coagularii este un important factor de risc trombotic la pacientii cu suferinte hepatice sau la prematuri.

Activitatea factorului V este ţinută sub control în cadrul mecanismului normal al coagulării de către proteina C activată. Factorul V mutant (Leiden) este rezistent la acţiunea normală a proteinei C activate, astfel rezultând o stare de hipercoagulabilitate (trombofilie).

Pacientii cu deficit de proteina C sau pacientii heterozigoti pentru factorul V Leiden au o probabilitate redusa de recurenta a bolii si nu necesita terapie anticoagulanta pentru timp indelungat, inainte de al doilea sau urmatorul episod de trombembolism. Acesti pacienti purtatori ai factorului V Leiden ar trebui sa aiba parte de terapie anticoagulanta pe termen lung dupa episodul initial; in timpul unei interventii chirurgicale sau dupa traumatisme, toti pacientii ar trebui sa primeasca tratament de substitutie sau profilactic. In cazul femeilor cu aceste afectiuni, acestea ar trebui sa evite utilizarea contraceptivelor orale.

Rudele asimptomatice ale pacientilor, la care se observa aceste tulburari, ar trebui sa primeasca profilaxie corespunzatoare, dar nu este indicat sa se inceapa terapia anticoagulanta inainte de a deveni simptomatici.

Pacientii cu suspiciune clinica de trombofilie pot sa solicite acest test pentru confirmarea/infirmarea mutatiei factorului V Leiden.

5. Proba de laborator

Proba: sânge integral recoltat in vacutainer cu EDTA (anticoagulant).