Info test: Factor II

Detectia mutatiei G20210A a genei factorului II

1. Ce este gena factorului II

Gena factorului II al coagularii, simbolizata F2, este localizata citogenetic pe bratul scurt al cromozomului 11 (11q11) in regiunea centromerica a acestuia. Este unul din factorii declansatori determinati care cresc sansele de a dezvolta cheaguri anormale de sange (trombofilie).

 

Cromozom 11 –gena F2

Gena codificatoare pentru protrombina este constituita din 13 secvente codificatoare iar produsul proteic sintetizat (factorul II) este exprimat primar la nivelul ficatului. Factorul II sau protrombina este o glicoproteina care se gaseste in plasma normala si constituie impreuna cu  fibrinogenul factorul de baza al coagularii. Enzima gamma-glutamil carboxilaza, in prezenta vitaminei K, determina convertirea resturilor N-terminale de acid glutamic in resturi de acid gamma-carboxiglutamic care sunt necesare pentru legarea prothrombinei la fosfolipidele din membrana trombocitelor.

2. Ce presupune prezenţa mutatiei

Deficienta factorului II rezida intr-o boala autozomala recesiva ceea ce face ca manifestarea mutatiei sa implice ca ambii parinti sa fie purtatori ai genei defective.

Prevalenta este de 1-2 % in populatia generala, mutatia punctiforma fiind implicata in producerea de tromboembolism venos. Un procent de pana la 40% din indivizii care prezinta mutatia factorului II asociaza concomitent si mutatia factorului V Leiden. Unele studii au demonstrat ca in aceste cazuri creste riscul de tromboza venoasa recurenta dupa primul episod trombotic. Acest fapt subliniaza necesitatea analizei ambelor mutatii la pacientii cu suspiciune de trombofilie ereditara.

Indivizii heterozigoti (purtatori ai acestei mutatii) au un risc de tromboza de 3 ori mai mare decat persoanele cu factor II normal; la homozigoti magnitudinea riscului nu a fost pe deplin stabilita. Astfel, aceasta mutatie a fost confirmata la pacienti cu tromboza idiopatica a venei porte sau a sinusurilor cerebrale, paciente cu tromboze venoase in cursul administrarii contraceptivelor orale, precum si la gravide care prezinta complicatii ale sarcinii (retard de crestere intrauterina, apoplexie utero-placentara).

3. Date statistice

Mutatia se asociaza cu niveluri de protrombina mai mari cu 30% decat cele prezente in mod normal, fapt ce determina o stare de hipercoagulabilitate usoara, ce poate predispune la

tromboza venoasa. Trombofilia reprezinta o conditie ereditara sau dobandita asociata cu o predispozitie individuala fata de evenimente trombotice.

Dupa mutatia factorului V Leiden, mutatia factorului II (protrombina) reprezinta a 2-a cauza de trombofilie ereditara, prevalenta acestei mutatii in populatia caucaziana fiind in medie de 2%, cele mai multe cazuri inregistrandu-se in tarile Europei de Sud.

Mutatia poate fi depistata la 6-8% dintre pacientii aflati la primul episod de tromboza venoasa. S-a constatat de asemenea ca riscul de tromboza venoasa profunda este de 16 ori mai mare la pacientele care folosesc contraceptive orale si sunt purtatoare ale mutatiei, in comparatie cu lotul martor. In perioada sarcinii si post-partum, prezenta mutatiei confera un risc de 15 ori mai mare decat cel estimat la aceeasi categorie de paciente in absenta defectului genetic, iar la femeile care primesc terapie hormonala de substitutie in perioada postmenopauza se inregistreaza o crestere a riscului de 2-4 ori.

4. Date clinice

Trombofilia este caracterizata printr-o serie de stari de hipercoagulabilitate care predispun la formarea de tromboze intravasculare (cheaguri de sange). Starile de hipercoagulabilitate ereditare prin hiperactivare a coagularii, deficit al mecanismelor anticoagulante sau fibrinolitice au un rol major în patogeneza procesului trombotic in special in cazul populatiei pediatrice. Un alt element caracteristic copiilor este localizarea trombozelor cu predilectie în teritoriul venos. Deficitul de metabolizare si inactivare hepatica a factorilor coagularii este un important factor de risc trombotic la pacientii cu suferinte hepatice sau la prematuri.

5. Proba de laborator

Proba: sânge integral recoltat in vacutainer cu EDTA (anticoagulant).