Info test: Detectia si cuantificarea HCV-ARN

Detectia si cuantificarea HCV-ARN (virusul hepatitei C)

1. Ce sunt virusul HCV si incarcatura virala

HCV este un virus ARN, apartinand familiei Flaviviridae. HCV cauzeaza hepatita C la om. Cantitatea de material genetic HCV identificat in sange corespunde atator virusuri cate arata numarul de UI/ml.

2. Ce presupune prezenţa incarcaturii virale

Exista 9 genotipuri virale principle (genotipurile 1-9). Majoritatea clasificarilor iau însa în considerare existenta a 11 genotipuri ale HCV, unele dintre acestea avand propriile subtipuri. Genotipul nu este corelat cu nivelul viremiei, cu prevalenta hepatitei recurente sau cu severitatea bolii.

 • Genotipul 1 cu subtipurile: 1a - localizat in special in America de Nord si de Sud, comun si in Australia 1b - Europa si Asia 1c - comun în Lebanon si Indonezia

 • Genotipul 2 cu subtipurile: 2a - este cel mai comun genotip in Japonia si China, frecvent si în America si Europa 2b - este cel mai comun genotip 2 in US si Europa de Nord 2c - este cel mai comun genotip 2 in Europa de Vest si de Sud, Argentina

 • Genotipul 3 cu subtipurile: 3a - 40% din cazuri in Australia si raspandit in Asia de Sud 3b - Nepal, India, Singapore, Bangladesh

 • Genotipul 4 cu subtipurile: 4a - Egipt 4b, 4c - Africa Centrala 4d, 4e

 • Genotipul 5a - larg raspandit doar in Africa de Sud

 • Genotipul 6a - doar in Hong Kong, Macau si Vietnam

 • Genotipul 7 cu subtipurile: 7a 7b comun in Tailanda

 • Genotipul 8 cu subtipurile: 8a, 8b

 • Genotipul 9a - comun in Vietnam

 • Genotipurile 10a si 11a se intalnesc in Indonezia.

 • in America de Nord predomina genotipul 1a ,urmat de genotipurile 1b, 2a, 2b, si 3a. In Europa, genotipul 1b este predominant, urmat de genotipurile 2a, 2b, 2c si 3a. Genotipurile 4 si 5 au fost gasite aproape exclusiv in Africa. Genotipurile 1 si 4 raspund slab la tratament cu interferon. Durata tratamentului cu interferon pentru genotipurile 1 si 4 este de 48 saptamani, iar tratamentul pentru genotipurile 2 si 3 este complet in 24 saptamani.

In Romania, predomina genotipul 1, care raspunde cel mai putin la tratament. Necesita o durata de tratament de 1 an de zile, spre deosebire de genotipul 2 si 3 unde sunt suficiente tratamente de 4-6 luni. De asemenea, genotipul 1 da o rata mare de recaderi post-tratament.

3. Date statistice

Incidenta infectiei HCV este crescuta in cadrul grupurilor de utilizatori de droguri intravenoase sau a celor expusi caii percutane. Prevalenta globala a infectiei HCV variaza intre 1% in Europa si 5,3% in Africa.

Infectia cu virusul HCV se transmite cel mai frecvent pe cale parenterala. Centrul de Control si Preventie al Bolilor din SUA estimeaza ca aproximativ 25000-30000 de noi cazuri de infectie cu HCV apar anual. 60% dintre acestea sunt reprezentate de catre utilizatorii de droguri intravenoase. Expunerea sexuala la HCV determina aparitia a cel putin 10% dintre cazurile nou aparute anual. Transmiterea in cadrul colectivitatilor poate avea loc prin contact inaparent sau prin expunerea mucoaselor la sange sau fluide corporale ce contin sange infectat, insa este o cale neobisnuita de contaminare.Transmiterea nosocomiala are loc, in general, la pacientii hemodializati, la care prevalenta este de 10-30%. Transmiterea perinatala se intalneste la aproximativ 5% dintre nou-nascutii cu mame HCV ARN pozitive.

La nivel de Organizatie Mondiala a Sanatatii (OMS), statisticile indica, in cazul nostru, 4,5% din populatie, ceea ce este un numar foarte mare. In 2010, un milion de romani erau infectati cu virusul hepatitei C. Prevalenta indicata de OMS (4,5%) este dubla fata de restul tarilor din comunitatea europeana. Aproape 10% , din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C, sunt la noi in tara. Romania ocupa locul 1 ca numar de hepatite C inregistrate si locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii datorata bolilor hepatice. 44,5% din decesele inregistrate au cauza hepatica la suta de mii de locuitori, fata de media europeana de 15 decese la suta de mii de locuitori.

4. Date clinice

Infectia acuta cu HCV este, in general, asimptomatica, iar icterul este rar intalnit. Din acest motiv, majoritatea cazurilor de hepatita acuta cu HCV nu sunt recunoscute in timp util.

Mai mult de 85% dintre indivizii expusi infectiei cu HCV dezvolta infectie cronica si cel putin jumatate dintre acestia manifesta hepatita cronica definita de un titru crescut al ALAT (alaninaminotransferaza).

In timp ce majoritatea indivizilor cu infectie cronica C este asimptomatica, aproximativ 30% dintre pacienti manifesta simptome in timpul infectiei. Cel mai comun simptom este reprezentat de oboseala. Dupa 15 sau mai multi ani de infectie, cel putin 20% dintre pacienti dezvolta ciroza, multi dintre acestia decedand din cauza complicatiilor hepatice inerente. De asemenea, infectia cu HCV poate conduce la carcinom hepatocelular, a carui incidenta este de 1-3 % la pacientii afectati de ciroza.

Pacientii care sunt considerati expusi factorilor de risc sunt: femeile care stiu ca au facut avorturi, chiuretaje, operatii, pacientii care au facut tratamente injectabile multiple, care au avut mai multi parteneri sexuali, tinerii care se drogheaza, personalul medical, doctori care au avut contact cu sangele pacientilor.

5. Proba de laborator

Proba: ser obtinut prin centrifugarea sângelui integral recoltat in vacutainer fara anticoagulant.