Info test: Detectia mutatiilor genei MTHFR

Detectia mutatiilor genei MTHFR

1. Ce este gena MTHFR

În metabolismul folatului, enzima metilentetrahidrofolat reductaza (MTHFR) catalizează reducerea 5,10-metilentetrahidrofolatului la 5-metiltrahidrofolat (5-metilTHF). Pentru a cataliza aceasta reactie chimică, MTHFR are nevoie de un co-factor, vitamina B12. Folatul, convertit pe această cale, poate fi utilizat în sinteza purinei sau în conversia uracilului la timină. Deficienta severa in activitate a enzimei MTHFR conduce la hiperhomocisteinemie si la homocistenurie cu manifestari fenotipice caracterizate prin alterarea sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. A fost stabilita o asociere intre polimorfismele genei MTHFR si ateroscleroza, tromboza, precum si aparitia de defecte ale tubului neural in dezvoltarea embrionara, cu avort spontan.

2. Ce presupune prezenta mutatiilor A1298C si C677T ale genei MTHFR

O mutatie care diminuează activitatea MTHFR şi reduce sensibilitatea la inactivarea prin caldură este reprezentată de substituria C677T. La nivelul enzimei, ca rezultat al acestei substitutii, aminoacidul alanină este inlocuit cu valina. Homozigoţii pentru aceasta mutaţie au niveluri plasmatice uşor crescute ale homocisteinei, dar si creşteri ale folatului nemetilat în eritrocite. Prin această modificare are loc o perturbare a sintezei 5-metiltetrahidrofolatului. Substituţia C677T în regiunea N-terminală determină scaderea activitătii enzimatice în mod diferit pentru heterozigoţi (65%) si homozigoţi cu mutaţii (30%). Genotipul MTHFR C677T a fost frecvent asociat cu unele forme de cancer (colon, ficat) si cu bolile cardiovasculare. Un alt polimorfism al enzimei MTHFR este mutatia A1298C, substituţia aminoacidului alanină cu glutamina în regiunea reglatoare C-terminală a proteinei. Mutatia A1298C a fost asociat cu cancerul ovarian şi cu leucemia acută limfoblastică .Statusul homozigot pentru mutatia C677T confera un risc de 2-3 ori mai mare pentru defecte de tub neural cum ar fi spina bifida si anencefalia in comparatie cu persoanele care nu prezinta aceasta mutatie, iar statusul heterozigot combinat pentru C677T si A1298C constituie de asemenea un factor de risc pentru defectele de tub neural. Mecanismul prin care mutatiile MTHFR produc complicatii ale sarcinii este insuficient cunoscut. Acumularea de homocisteina a fost corelata cu bolile cardiovasculare.

3. Date statistice

Mutatia C677T este prezenta in forma heterozigota la 30-40% din populatia alba caucaziana si numai la 1,4% in cazul afro-americanilor.  Frecventa alelei A1298C este de 33%.

4. Date clinice

Homocisteinurinia este datorata deficientei enzimei cistationβ-sintaza (CBS), sau deficientei de enzimei metil-tetrahidrofolat reductaza (MTHFR), sau erorilor innascute in metabolismul cobalaminei.

Homocisteinuria mai este asociata si cu aparitia trombozelor venoase. Accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu homocisteinurie survin datorita trombozelor venoase intracraniene.

Tratamentul pacientelor cu avorturi spontane recurente si trombofilie (cu mutatie MTHFR) are o rata de succes de 94% in obtinerea unei sarcini duse la termen in urma terapiei anticoagulante profilactice (heparina cu greutate moleculara mica) ceea ce justifica testarea pentru defecte trombofilice a acestei categorii de paciente.

5. Proba de laborator

Proba:  sânge integral recoltat in vacutainer cu anticoagulant EDTA (minim 2mL).

6. Testul evidentiaza:

mutatiile C677T si A1298C ale genei MTHFR din ADN extras din proba de sange, utilizand metoda PCR multiplex cu primeri biotinilati si detectie prin revers hibridizare.