Info test: Chlamydia trachomatis

Detectie Chlamydia trachomatis

1. Ce este Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis este o bacterie Gram negativa cu localizare intracelulara obligatorie.

Genul Chlamydia include trei specii: Chlamydia trachomatis (patogen uman), Chlamydia suis (patogen suin) si Chlamydia muridarum (afecteaza rozatoarele). Din 1999 o parte din speciile genului Chlamydia au fost incluse in genul Chlamydophila (C. pneumoniae, C. psittaci, C. pecorum, C. abortus)

C. trachomatis este unul din cei mai obisnuiti agenti patogeni care afecteaza omul. Dintre cele 15 serotipuri cunoscute, 4 (A, B, Ba si C) sunt implicate in producerea trahomului, o infectie oculara care poate conduce la cecitate. Alte 3 serotipuri (L-1, L-2 si L-3) determina limfogranulomatoza venerica (LGV), o boala sistemica cu transmitere sexuala. Celelalte serotipuri (D pana la K) sunt asociate cu infectii ale tractului genital si sunt implicate de asemenea in producerea unor cazuri sporadice de conjunctivita. Acesti agenti patogeni reprezinta principala cauza de uretrita non-gonococica la barbati, care se poate complica cu epididimita

2. Ce presupune prezenta infectiei

Infectia cu Chlamydia trachomatis reprezinta o probabilitate foarte mare de aparitie a unei sarcini extrauterine (sarcina ectopica) din cauza afectarii trompelor uterine.

Mai mult de jumatate din copii nascuti din mame infectate cu Chlamydia vor prezenta infectii cu acest agent patogen. Infectiile pot conduce la nastere prematura, conjunctivite si pneumonii la nou-nascuti. Conjunctivitele la nou-nascuti apar la o saptamana de la nastere.

3. Date statistice

Infectia cu Chlamydia trachomatis este in "top"-ul infectiilor cu transmitere sexuala, fiind cea mai raspandita in randul adultilor activi sexual, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Infectia cu Chlamydia trachomatis nu se manifesta neaparat simptomatic. Aproximativ 70 % dintre femeile infectate si aproximativ 40 % dintre barbatii infectati nu vor avea nici un fel de simptome in cazul infectiei prezente in organismul lor. De aceea infectiei cu Chlamydia trachomatis i s-a spus "infectia tacuta"..

4. Date clinice

La femei, infectia cu Chlamydia trachomatis afecteaza vaginul si colul uterin, iar simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate de: secretii si/sau sangerari vaginale anormale, cel mai adesea dupa contactul sexual, dureri in zona abdomenului inferior (aproape de zona pubisului), intepaturi sau arsuri in timpul urinatului.

La barbati, infectia cu Chlamydia trachomatis se localizeaza la nivelul uretrei provocand o uretrita. Simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate prin scurgeri (picaturi) purulente din penis (mai ales dimineata) si dureri sau arsuri in timpul urinarii..

Persoanele care au infectie cu Chlamydia, pot fi tratate cu antibiotice specifice.

Reinfectia este posibila. Simptomele care continua dupa tratament sunt probabil cauzate de o reinfectie mai mult decat de o ineficienta a tratamentului. Pentru a preveni reinfectia partenerii sexuali trebuie evaluati clinic.

Infectiile repetate cu C. trachomatis cresc riscul pentru boala inflamatorie pelvina. Chiar si o singura infectie poate conduce la boala inflamatorie pelvina daca nu este tratata corect. Trebuie respectate prescriptiile medicale ale antibioticelor recomandate de medic. Tratamentul trebuie efectuat complet, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa cateva zile.

Se recomanda retestarea la 3-4 luni de la tratament, pentru a reduce riscul complicatiilor reinfectiei.

5. Proba de laborator

Proba: probe citologice din lavaje endocervicale, uretrale si conjunctivale.