Info test: BRAF

Detectia mutatiei V600E in gena BRAF

1.Ce este gena BRAF

Gena BRAF este localizată pe braţul lung al cromozomului 7 în poziţia 34 şi este compusă din 18 exoni.

 

 

Gena BRAF codifică o proteină care aparţine familiei raf de serin/treonin-protein ​​kinaze. Proteina ​​B-Raf joacă un rol important în reglarea MAPkinazei în calea de transmitere RAS/MAPK implicată în creşterea şi diviziunea celulară, diferenţiere, secreţie şi apoptoză.

2. Ce presupune prezenţa mutaţiei V600E

Gena BRAF poate fi mutantă,  în consecinţă funcţionarea normală a proteinei B-Raf poate fi modificată.

Anumite mutaţii moştenite ale genei BRAF pot provoca malformaţii congenitale. Mutaţiile moştenite pot provoca sindrom cardiofaciocutanos, o boală caracterizată prin defecte cardiace, retard mintal şi un aspect facial distinctiv.

Mutaţiile dobândite (oncogene) apar târziu în timpul vieţii şi sunt prezente numai în anumite celule. Aceste mutaţii, numite mutaţii somatice, nu sunt moştenite. Mutaţiile somatice produc activarea continuă a proteinei ​​BRAF pentru a transmite mesaje la nucleu chiar şi în absenţa semnalelor chimice. Această creştere a activităţii proteinei întrerupe reglarea căii de semnalizare RAS/MAPK, care controleaza funcţiile celulelor, cum ar fi creşterea şi diviziunea, contribuind la dezvoltarea cancerului şi permiţând celulelor anormale să crescă şi să se dividă necontrolat. Această reglare defectuoasă poate duce la defecte ale inimii, probleme de creştere, anomalii ale scheletului şi alte caracteristici ale sindromului Noonan.

Mutaţiile dobândite (somatice) s-au găsit în cancer, inclusiv limfom non-Hodgkin, cancer colorectal, melanom malign, carcinom papilar tiroidian, non-carcinom pulmonar cu celule mici şi adenocarcinom pulmonar.

Cel puţin patru mutaţii genetice BRAF au fost gasite în sindromul Noonan.

Mutaţiile în proteina BRAF V600 se găsesc la aproximativ 50% dintre melanoame şi se estimează că aproximativ 8% dintre tumorile solide conţin mutaţii BRAF V600.

3. Date statistice

Mai mult de 30 de mutaţii ale genei BRAF asociate cu cancerele umane au fost identificate. Frecvenţa mutaţiilor BRAF variază pe scară largă în cancerele umane de la > 80% în melanoame şi nevi, pana la 0-18% în alte tumori, cum ar fi: 1-3% in cazurile de cancer pulmonar şi 5% în cancerul colorectal.

În 90% din cazuri, în cancerele umane, s-a gasit o substituţie a Val cu Glu în poziţia 600 a lanţului de aminoacizi în segmentul de activare (numită V600E). Această mutaţie a fost observată pe scară largă în carcinomul tiroidian papilar, cancerul colorectal şi în cazul melanoamelor.

Melanomul avansat este forma cea mai agresivă şi mortala de cancer de piele. O persoană cu melanom avansat are de obicei o durată de viaţă scurtă de la diagnostic, de ordinul lunilor. Mai puţin de 1 din 4 persoane diagnosticate cu melanom avansat trăiesc mai mult de 1 an de la diagnostic; în fiecare an sunt estimate 40.000 de decese din cauza acestei boli, la nivel mondial. S-a preconizat că numărul persoanelor diagnosticate cu melamon din ţările dezvoltate se va dubla în următorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 până în 2019. Până de curând nu a existat nici un progres major în tratamentul acestei boli, de 30 de ani încoace, pacienţii cu melanom avansat având foarte puţine opţiuni de tratament.

4. Date clinice

Mutaţiile moştenite ale genei BRAF pot provoca malformaţii congenitale. Mutaţiile dobândite (oncogene) apar târziu în timpul vieţii şi sunt prezente numai în anumite celule. Aceste mutaţii, numite mutaţii somatice, nu sunt moştenite.

Unele firme farmaceutice sunt în curs de producţie a unor inhibitori specifici ai proteinei ​​mutante B-RAF pentru utilizarea anticancer. Un exemplu este PLX4032 (RG7204). Inhibitori mai generali B-RAF includ GDC-0879, PLX-4720, Sorafenibul tosilat.

5. Proba de laborator

Proba:  tesut inclus in parafina