Info test: Boli transmisibile sexual

Detectia: C. trachomatis, N. gonorhoeae, Herpes simplex 1 si 2, HPV, T. Palidum

1. Ce sunt bolile cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sau bolile venerice sunt infectii provocate de diverse bacterii, virusuri si fungi transmise prin contact sexual. Contactul sexual nu este o regula, ele putand fi transmise si prin alte cai: contactul cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate sau de la mama la fat.

2. Ce presupune prezenta infectiei

Bolile cu transmitere sexuala sunt transmise de la o persoana la alta prin anumite activitati sexuale si nu sunt cauzate de catre aceste activitati sexuale. Aceste infectii sunt de obicei transmise de la o persoana la alta prin raport sexual normal, dar pot fi transmise si prin alte tipuri de sex. Dacă nu sunt prevenite, un diagnostic la timp urmat de un tratament adecvat pot reduce posibilitatea aparitiei complicatiilor acestor boli, cum ar fi infertilitatea, riscul cancerului de col, sarcina ectopică, durerea abdominală cronică sau nasterea unor copii infectati.

3. Date statistice

Infectia cu HPV este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala din tarile dezvoltate. Infectia se transmite mai ales prin contact sexual; raspandirea virusului prin folosirea acelorasi obiecte este foarte rara. S-a estimat ca cel putin 75% din femeile active sexual se infecteaza cel putin o data cu unul din tipurile de virus HPV. Virusul HPV este implicat, in majoritatea cazurilor, in neoplasmul penian si rectal. Numarul leziunilor neoplazice este substantial mai mic la barbati decat la femei. Multe dintre aceste infectii raman asimptomatice si sunt eliminate de sistemul imun.

Infectiile cu virusul Herpes simplex (HSV) - Infectia este provocata de cele doua tipuri ale Virusul Herpes Simplex (VHS) : Virusul Herpes Simplex 2 (VHS-2) si Virusul Herpes Simplex 1 (VHS-1). Principala cale de transmitere a Virusul Herpes Simplex (VHS) este contactul genital cu un partener infectat care elimina virusul asimptomatic sau simptomatic. Prevalenta herpesului genital produs de Virusul Herpes Simplex 2 (VHS-2) a crescut in ultimii 15 ani cu 30 %. A crescut si prevalenta infectiei genitale cu Virusul Herpes Simplex 1 (VHS-1), dobandita de obicei prin contact oro-genital : 20 % din cazurile de herpes genital sunt produse de Virusul Herpes Simplex 1 (VHS-1).

Infectiile cu Chlamydia trachomatis sunt unele dintre cele mai frecvente infectii raspandite la tineri. Majoritatea infectiilor cu Chlamydia sunt asimptomatice (90%).

Infectiile cu Neisseria gonorrhoeae sunt pe al doilea loc dupa infectiile cu Chlamydia in ceea ce priveste numarul de cazuri reportate. Incidenta acestor infectii sunt mai frecvente la persoanele sub 25 de ani.

Infectia cu Treponema pallidum este responsabila de aparitia sifilisului. Prevalenta sifilisului (Geneva, consfatuirea OMS pe problema infectiei materne si perinatale, 1988) la femeile gravide variaza între 0,03%—0,5% si 10—15%.

4. Date clinice

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala pot fi vindecate prin tratament. Lasate netratate, aceste boli pot avea efecte serioase asupra organismului. De exemplu, depistarea precoce a aparitiei

infectiei cu HPV poate fi un factor determinant in lupta cu cancerul si vindecarea lui. De cele mai multe ori aceste infectii pot fi tratate, însă toate pot fi prevenite.

5. Proba de laborator

Probe citologice cu diverse localizari in infectiile cu: C. trachomatis, N. gonorhoeae, Herpes simplex 1 si 2, HPV, T. Palidum.