Info test: BCR-ABL1

Detectia si cuantificarea transcriptului de fuziune BCR/ABL

1. Ce reprezinta testul

Testul permite detectia moleculara cantitativa a nivelului de transcript fuzionat BCR-ABL prin tehnologia Real Time PCR (RQ-PCR), pentru analiza raspunsului terapeutic la pacientii cu Leucemie Mieloida Cronica (LMC).

Acest transcript fuzionat BCR-ABL este  o  oncogenă  himerică  generată  de translocaţia secvenţei din gena protein-tirozin kinazică c-Abl de pe cromozomul 9 in vecinatatea genei BCR de pe cromozomul 22, constituindu-se astfel cromozomul fuzionat cunoscut sub denumirea de cromozomul Philadelphia sau t(9;22).

Sunt două tipuri majore de fuziune BCR/ABL:

  • fuziunea amino acidului 426-N-terminal-BCR ce generează proteina p190 (BCR-ABL) care abundă în LLA (Leucemia Limfocitică Acută);
  • fuziunea N-terminal a aminoacidului 902 sau 927 BCR ce generează proteina p210 (BCR/ABL) întâlnită mai frecvent în CML (Leucemia Mieloida Cronică).
2. Ce presupune prezenţa

Mecanismul prin care (p210) BCR-ABL induce transformarea oncogenă nu este in întregime cunoscut. Atasarea segmentului bcr de segmentul abl rezultă in stimularea proliferării, inhibarea diferentierii si blocarea apoptozei celulei stem hematopoietice.

Prezenta si respectiv cresterea nivelului de transcript fuzionat BCR-ABL este un indicator precoce al pierderii raspunsului terapeutic si astfel, se impune in cazul pacientilor purtatori ai acestei translocatii modificarea strategiei de tratament.Din acest motiv este importanta monitorizarea moleculara regulata a pacientilor cu LMC.

3. Date statistice

LMC reprezintă 15-20% din leucemiile adultului. Incidenta maximă a LMC este intre 45-55 ani. Incidenta anuală este estimata la 1-2 cazuri la 100.000 locuitori.

In România această incidentă se traduce prin aproximativ 200 cazuri noi aparute anual.

4. Date clinice

Leucemia cronica mieloida (LCM) este o proliferare monoclonală a celulelor stem hematopoietice. LMC evoluează in trei faze succesive caracterizate prin o evolutie naturală din ce in ce mai scurtă: cronică, accelerată si acută sau blastică. 1/3 din cazuri progresează din faza cronică direct in cea terminală, blastică. Durata mediană a evoluŃiei este de aprox. 3-5 ani.

5. Proba de laborator

Proba:  sânge integral recoltat in vacutainer cu EDTA (anticoagulant).